BAJATÉ

(Slovenia)

Usodna fuzija pripovedi in glasbe

»Za en cvirn usode« je avtorski projekt pripovedovalskega dvojca Bajaté ter glasbenikov Rebeke in Danijela Bogataja. Gre za fuzijo besede in zvoka, šepeta in bobnenja, pravljičnega in zemeljskega, prijaznega in temačnega. Preko pripovedi in pesmi lahko spremljamo fecljanje cvirnov usode bolj ali manj drznih junakov, ki se na različne načine spopadajo s svojo usodo. Začetek vsakega cvirna držijo Sojenice, kdo drži konec?

Ko se je rodilo dete, so na mizo dali kruh, pogačo in vino. In so čakali. Pa so prišle, tri sloke žene. Posedle so se za mizo, so malo pele, malo pripovedovale, malo usodo kovale…

Sonce te žarko
Bo spremilo v svet
Umrla bo mati
In potlej še ded.
Mladost ti bo mila,
Se ženil boš mlad
A vendar ne s tisto,
Ki ´mel jo boš rad
Starosti pogum
Ti slekel bo sram
Zaveznikov mnogo,
a umrl boš sam.
Ne skušaj usode,
To božja je last
Če vanjo boš dregal,
boš padel v past.

»Usodo cvirnat« je avtorski projekt pripovedovalskega dvojca Bajaté ter glasbenikov Rebeke in Danijela Bogataja. Gre za fuzijo besede in zvoka, šepeta in bobnenja, pravljičnega in zemeljskega, prijaznega in temačnega. Preko pripovedi in pesmi lahko spremljamo fecljanje cvirnov usode bolj ali manj drznih junakov, ki se na različne načine spopadajo s svojo usodo. Začetek vsakega cvirna držijo Sojenice, kdo drži konec?

Maša Budič in Nina Milavec / pripoved
Rebeka Bogataj / glas, perkusije
Danijel Bogataj / glas, violina, kitara, perkusije, elektronika
Miha Friedrich / perkusije

Bajaté je pripovedovalski tandem Maše Budič in Nine Milavec, ki ju druži tesen prijateljski odnos in naklonjenost do vseh mogočih zgodb; pravljičnih in manj pravljičnih, verjetnih in manj verjetnih. Svoje pripovedovalske spretnosti sta razvijali v pripovedovalski šoli Pripovedovalskega Varieteja pod mentorstvom Ane Duša.

Maša Budič je že od malih nog naklonjena jeziku, besedam, izražanju in pripovednosti. Od otroštva goji tudi tesno vez z glasbo in je neumorna svetovna popotnica, kar ji omogoča nabiranje vedno novih zgodb od blizu in daleč. Tako v sklopu pripovedovalskega Varieteja kot izven njega se Maša Budič z različnimi soustvarjalci povezuje v raznovrstne projekte, v katerih ni moč spregledati izpovednosti besede in zvoka. Septembra 2017 je skupaj z glasbenikoma Rebeko Bogataj in Blažem Podobnikom zasnovala pripovedovalsko-glasbeno predstavo z naslovom Vem, pa (ne) povem, ki je bila premierno predstavljena v sklopu festivala Bevkovi dnevi 2017 v Cerknem.
Je absolventka logopedije in surdopedagogike. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Nina Milavec je dolgoletna članica KUD Transformator, kjer preko različnih gledaliških tehnik dostopa in daje prostor velikokrat neslišanim prvoosebnim zgodbam. Večkrat je sodelovala tudi v projektu Glej, študent teater!, kjer se je kalila v gledališkem multitaskingu in odrski prezenci.
Ljudsko petje in izročilo sta jo vzgajala od malih nog, sama pa jima je od nekdaj rada pridajala vsakodnevne vaške prigode, čenče in skoraj pozabljene vraže.
Je absolventka specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Bratsko sestrska naveza Rebeke in Danijela Bogataja združuje dva vsestranska glasbenika.
Rebeka Bogataj se je šolala na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, smer jazz petje. Tekom zadnjih let je bila članica različnih glasbenih zasedb, trenutno pa muzicira v duu Moonrise, groova v bandu Good Vibrations in se priložnostno povezuje v različne projekte z drugimi glasbeniki (solistka ob Idrijskem Plesnem Orkestru in Pihalnem orkestru Godbenega društva rudarjev Idrija, Cubaneros, Klemen Klemen, itd.). Rebeka Bogataj se glasbe dotika iskreno in z veliko mero izpovednosti. V njej išče lepoto in stik s sabo in svojimi koreninami. Skupaj z Mašo Budič in Blažem Podobnikom je soavtorica pripovedovalsko-glasbenega projekta Vem, pa (ne) povem.
Je učiteljica petja na Glasbeni šoli Valentin Vodnik v Ljubljani in klavirja ter teorije na Glasbeni šoli Rakovnik in Osnovni šoli Vižmarje Brod pri Ljubljani.

Danijel Bogataj se že od malih nog spogleduje z različnimi glasbenimi zvrstmi in načini. Kot pritiče vsestranskemu glasbeniku, igra več glasbil, kot je prstov na roki in nikoli ne zamudi priložnosti za spontani jam. Je aktivni član več glasbenih zasedb in sicer Čedahuči, Fed Horses, Trije Muški Štirje in Good Vibrations. Redno sodeluje tudi z Godalkarji in Bojanom Cvetrežnikom. Danijel Bogataj se v zadnjih letih povezuje tudi s svetom gledališča in filma; je avtor glasbe za film Gospod Golob v režiji Jureta Dostalja, kot igralec in glasbenik pa je nastopal tudi v predstavi Tri sestre režiserke Maruše Kink.
Je študent Inštituta in akademije za multimedije.