o FesTivalu

Od 27. do 30. julija se bo na 17 vizualno predelanih odrih v okolici gradu Snežnik zvrstilo 292 dogodkov. Letošnja edicija temelji na izboru izvajalcev folk-fusiona, eksperimentalne, jazz, elektronske in avtorske glasbe, kot tudi množici cirkuških predstav, performensa, improvizacijskega gledališča ter predstav in delavnic za odrasle. Od jutra do večera bo potekal kuriran program za otroke in družine ter kopica raznolikih ustvarjalnih delavnic.
Specifika, zaradi katere festival privabi vedno več nastopajočih, je prostorska umestitev prizorišč v naravno okolje in njihova vizualna predelava. Nastopi se odvijajo na izviru, v gozdnem amfiteatru, pod hrastom, na gasilskem avtomobilu, pod obzidjem, v kupoli, na strehi garaže, v grajski sobani, polharskem muzeju, na plavajočem odru in povsod vmes. Labirint prizorišč, vizualna ter performativna presenečenja dajo gledalcu občutek, da je vstopil na večkilometrski oder in postal del ogromne predstave.

POLHN GRAD Vsak od 17 odrov nosi svojo tematiko, svoj scenografski in programski koncept. Letošnja tema se navezuje na tukaj razširjen običaj polhanja, na družbene in kulturne običaje. Nosi pa tudi kanček kritičnosti v navezavi z aktualno problematiko gradu Snežnik in grajskih pristav.
Gledalec se bo tako lahko znašel v polhzervatoriju, padel v časovno kapsulo polhprihodnosti, si odpočil v polhovem gnezdu, prisluhnil lovskim zgodbam v gostilni, opazoval pokrajino s prež na polhstrešju, se povzpel iz pekla in odložil svoje breme na polhovem potu do kapelice

FLOATING MASTERCLASS Začasna akademija Plavajoči grad bo pred festivalom gostila 12 intenzivnih performativnih in glasbenih mojstrskih delavnic, ki se bodo povezale s prostorom in navezale na scenografski ter tematski koncept festivala. Vzporedno z njimi se bodo odvijale vaje 70 članskega orkestra Etno Histeria World Orchestra, ki bo 21. julija odpotoval na turnejo po Sloveniji, Hrvaški in Italiji.

Plavajoči grad