PLAVAJOČI GRAD 2021
medvednarodni site-specific festival

Festival Plavajoči grad v štirih dneh združi več sto umetnikov s celega sveta na različnih lokacijah ob gradu Snežnik. Scenski umetniki in drugi ustvarjalci festivala v tednih pred začetkom pripravijo okolje magičnih prizorišč, ki jih vsako leto povezuje nova tema. Na plavajočih odrih, grajskih obzidjih, dvoranah, med drevesi in drugod se predstavijo skupine, ki igrajo folk fusion, pa tudi jazz, elektroniko, avtorsko in eksperimentalno glasbo. Tretjino programskega sklopa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

PROSTORSKO PRILAGOJENI ODRI

Odri in medprostori so koncepirani kot land-art, svetlobne in druge scenske instalacije, ki celotno območje pretvorijo v območje totalnega gledališča. Koncerti in drugi dogodki so umeščeni v specifično postavljen prostor - od skal, jam, travnikov, izvirov in naravnih amfiteatrov, grajskega obzidja, “cvingerja” in grajske kleti. Za kreiranje 15 odrov, poti in skritih instalacij skrbi 15 scenografov, kiparjev, arhitektov in slikarjev, ki na svojstven način tkejo in povezujejo bogato festivalsko dogajanje. V letu 2021 bodo rdeča nit festivala tema “Tihotapci konj”, ki jih je opisoval lokalni pisatelj Matevž Hace. Scenografija se bo izdelovala do začetka festivala, 22. julija ob 19:00.

LINE-UP

Od osemdesetih skupin iz celega sveta jih bo približno polovica predstavljala folk-fusion glasbeno zvrst. Izmed tujih nastopajočih se bodo predstavili Dan Wall z mednarodno zasedbo Old Salt, ki se usmerja pretežno v stil americana, Angležinja Hannah James, ena od dobitnic BBC Folk Award, bo nastopila z novonastalim clog-dance vokalno-instrumentalnim one-woman show, kot tudi v dvojcu s francozom Toby Kuhnom, ki se bo predstavil z nagrajenim godalnim dvojcem Bipolar Bows. Znova nas bo dvignil energični pihalni elektro-rap zasedbe Tygroo, poleg njih se lahko veselimo mednarodne skupine Chant Electronique, ki kombinira elektroniko in tradicionalno petje. Turško world zasedbo Seyyah povezuje karizmatična pevka, ki jo spremljajo zurne, kaval, oğur sas, violina, tambura, čelo in tolkala. Podobno sestavo s povsem drugačnim zvokom tvori internacionalni sedemčlanski projekt Euforró, ki se osredotoča na severovzhodno brazilsko glasbo. Balkan v gledališki preobleki nam nam prinaša praška skupina Fekete Seretlek, ki bo odigrala tudi predstavo KAR. Pravi balkan party ustvarijo Autetno, na noge pa vas bo spravil tudi oktet dud, bobnov in petja iz Ukrajine, Spiritual Seasons. Južnoitalianske tarantelle doživite z Etrusco Quintet, praški klezmer pa z akustičnimi nažigači iz Prage Der Šenster Gob. Kombinacijo jazz virtuozov in slovaškega melosa prinašajo slovaki Bardo, z izvrstno pevko Siso Feherovo. Na domači sceni se bo predstavila tudi Duo Aritmija, Wild Strings Trio, Getonka ali Dirty Sanchez. Pričakujete lahko elektro-akustične in eksperimentalne zasedbe, ki bodo zasedle enega izmed 15 odrov v gozdu, naprimer češki alternativni elektro rap duo P/\ST, Zvezdano Novaković z digitalnimi zvoki njenega ZveN-a in ustvarjalca Bowrain. Znani kantavtorji, kot so Jani Kovačič in duo Bakalina bodo sodelovali z drugimi bendi (Noreia, duo Zajtrk), kot tudi z mednarodno 70 člansko skupino Etno Histeria World Orchestra. Orkester bo z multimedijskim spektaklom tudi otvorili festival in ga sproščeno zaključili v nedeljo.

Uprizoritveni program bo zelo razvejan. Več bo intermedialnih lutkovnih predstave za odrasle, kot je jordanski Dafa Puppet Theatre z avtobiografsko predstavo “Smooth life”, predstava KAR iz Češke, in Mesarica, ki bo popremierno kovala temo Martina Krpana ter poetični predmetno lutkovni minimalizem slovakinje Katanari. Za otroke bo igralo Lutkovno Gledališče Ljubljana ali sklop predstav Kamišibaj, miniaturka “Zavrti tigra!” gdč. Bazilike in skupina Čarovniški blues, ulični show španca Pambazos Bros ali francosko-italianski akrobatski duo Laskaskas. Zanimiv bo zvočno gibalno lutkovni projekt Sama Kutina in Linde Pilari, lokalni stand up Kolektiv AFT ali trebušni ples z živo glasbo Amaya Tribe.

Program se bo sproti dopolnjeval na strani www.floatingcastle.si

FRINGE PROGRAM

Poleg nastopov skupin bodo v koncept umeščene tudi tržnica, delavnice, seminarji, eko hrana in 24 urni “džem session”. V okviru Infokolpa svoje zgodbe predstavili begunci iz balkanske poti, slikarji bodo v okviru delavnice Kraljestvo risa razstavljali v naravi, kjer bodo tudi stare igre, prostori za “chill-out”, branje in osvežitev ob potoku. Obstajali bodo odprti odri, za hrano bodo poskrbeli tako lokalci, kot tržničarji. Posebnost bo tudi produkcija akrobatsko-vokalne delavnice v organizaciji LGL in skupine Cirkokrog, ki bo uprizorjena posebej za grajsko okolje.


PREDHODNICA FESTIVALA

Pred festivalom bo na turneji po Sloveniji nastopil orkester Etno Histeria, in sicer 15.7. v Kubedu, 18.7. v Truškah, 19.7. Kopru, 20.7. v Čadrgu, 21.7. v Ljubljani (KUD France Prešeren) ter nato še na festivalu. Program se bo spreminjal, saj bodo vsakič navzoči novi glasbeni, cirkuški ali drugi gostje.


PLAVAJOČI GRAD KOPER

V ponedeljek 26. julija bo del festivala odšel v Koper, kjer se bo predstavilo nekaj od naštetih skupin. V torek 27. julija bo še odzvanjal v Ljubljani na metelkovi.


KONCEPT

Festival bazira na prostovoljstvu, ekologiji, povezovanju z okoljem in lokalnimi tematikami, nepričakovanimi in nenapovedanimi dogodki, ki ustvarjajo družbeno-umetniško platformo za več tisoč umetnikov s celega sveta. Ti vsako leto nastopajo brez plačila in potujejo na lastne stroške, zato bomo letos vzpostavili sistem prostovoljnih prispevkov, ki bo namenjen izključno nastopajočim. Tako bo vsak gledalec polovico svoje vstopnine preko festivalskih kovancev “Kojn” (konj) podaril poljubnim umetnikom. Po drugi strani gre za inkubator za nova sodelovanja, saj je na festivalu Plavajoči grad vznikla že prenekatera mednarodna skupina.


ORGANIZATORJI

Glavni organizator je Društvo Ljubiteljev Gradu Snežnik, ki se že več let trudi obuditi grad in Pristave, za program skrbi KD Matita, MCLU Koper in pridruženi prostovoljci, festival nastaja ob podpori Občine Loška Dolina, MK in občine Koper.

POZIV ZA SPONZORJE

Če imate možnost, nas lahko podprete tako s kubikom lesa za instalacije, kot s tiskom letakov, z lupljenjem in kuhanjem krompirja in seveda, s svojimi zamislimi, ki jih želite realizirati v pravljici, ki nastane iz nič. Če se želite udeležiti s svojo tržnico, svojim nastopom, z rokami ali kot sponzor, pišite na floatingcastle.programme@gmail.com


POSLANSTVO

Umetnost se razvija in spreminja v obdobjih družbenih kriz in preobratov. S projektom “Floating Castle” iščemo prostor, ki bi povezal kulturno z družbeno krajino in ustvaril zametke projektov, ki niso omejeni z odri in dvoranami, temveč postavijo na oder samega gledalca. Ta mora postati aktivni soudeleženec pri preporodu kulture. Umetnost mora postati hkrati terapevt proti individualizaciji in katalizator ustvarjalnosti. Umetnost bo poiskala način, kako zbuditi človeka iz družbene otopelosti in strahu v kreativno refleksijo današnjega dogajanja.