Plavajoči grad ni festival. Je druženje, je platforma povezovanja umetnikov in umetnosti z ljudmi, z vsakdanom. Je prostor presenečenj in definitivno izkušnja, ki je vsakič znova posebna v svoji neponovljivosti, intermedialnosti in neposrednosti. Temu botruje soustvarjanje prizorišča, ki ga ob gradu Snežnik na svojstven način tkejo scenografi. Kilometer gozda, travnikov in celotna okolica je tako s pomočjo performerjev spremenjena v območje totalnega gledališča, kjer gledalec nevede postane del predstave.

Na Plavajočem gradu nas vsako leto poleg vrhunskih koncertov etno, jazz, elektronske, avtorske in eksperimentalne glasbe, navdušujejo tudi nepozabne lutkovne predstave za otroke in odrasle, sodobni in tribal fusion, plesne predstave, cirkus, intermedialni dogodki, ulično in dramsko gledališče. Letos smo s “Tihotapci konj”, kot jih je opisal lokalni pisatelj Matevž Hace, pripravili doslej najobsežnejši festival. V štirih dneh bomo na 14 plavajočih odrih, med drevesi, na planjavah in med skalami združili 120 skupin in 400 umetnikov s celega sveta. Pridružite se nam!

Prijavljajo se vrhunske skupine, kot so Chant Electronique, Old Salt, Turfu, Tygroo in seveda 70 članski orkester Etno Histeria. Odri, ki jih vsako leto na novo osmišljajo in postavljajo scenografi, bodo razpršeni po gozdovih, jasah, rekah in skalah. Od utapljajočih se skulptur, do planjave z gnezdom za intimne dogodke, od hrasta pod katerim srečate grofico Greto, do gasilskega oldtimerja, kjer bodo muzicirale nažigaške skupine. Od skritega gozdnega scenarija predstave Tjulenj, kjer bo kraljevala elektronika, do tradicionalnega plavajočega odra z etno glasbenim konceptom. In tu sta še Bela gospa, oder prividov ali grajsko obzidje s projekcijami, kjer se bodo večinoma zaključili dnevi polni edinstvenih doživetij.

Poleg nastopov gledaliških in glasbenih skupin bodo festivalsko prizorišče programsko obogatili tudi tržnica, delavnice, seminarji, eko hrana in neprekinjen “džem session” na odprtih odrih. V okviru Infokolpa bodo svoje zgodbe predstavili begunci iz balkanske poti, udeleženci delavnice Kraljestvo risa pa se bodo predstavili z razstavo na prostem. Obiskovalci se bodo lahko preizkusili v starih vaških igrah, se osvežili ob potoku in spočili na plaži. Na festivalu bo v organizaciji LGL in skupine Cirkokrog v okviru akrobatsko-vokalne delavnice nastala uprizoritev s tihotapsko tematiko.

Festival je osnovan na prostovoljstvu, ekologiji, povezovanju z okoljem in lokalnimi tematikami, nepričakovanimi in nenapovedanimi dogodki, ki ustvarjajo družbeno-umetniško platformo za več tisoč umetnikov s celega sveta. Ti vsako leto nastopajo brez plačila, zato bomo letos vzpostavili sistem prostovoljnih prispevkov, ki bo namenjen izključno nastopajočim. Tako bo vsak gledalec polovico svoje vstopnine preko festivalskih kovancev “Kojn” (konj) podaril najljubšim umetnikom. Na ta način ekipa Plavajočega gradu išče prostor, ki bi povezal kulturo z družbeno krajino in ustvaril zametke projektov, katere ne omejujejo odri in dvorane, temveč na oder postavljajo samega gledalca in ga povabijo, da zavzame aktivno vlogo v obdobjih družbenih kriz in preobratov.