etNo HisteRiA

etno_web

Od 17. julija 2023 bo potekalo že dvajseto glasbeno srečanje Etno Histeria, ki bo za 14 dni združilo 70 vrhunskih glasbenikov iz 21 držav. Orkester se bo letos predstavil na 7 koncertih ter več drugih (ne)napovedanih akcijah.

Že od leta 2003 se vsako poletje (z izjemo l. 2010 in 2014) vzpostavi mednarodna skupina, ki jo sestavlja od 50 do 100 vrhunskih glasbenikov iz vseh kontinentov. V petih dneh se po posluhu naučijo in ustvarijo približno uro in pol dolg glasbeni program. Učenje poteka horizontalno, udeleženci učijo drug drugega, vsako leto pa orkester koordinira nova ekipa mentorjev. Večina programa je postavljena na lokalnih ljudskih vižah in napevih posameznika ali skupine (npr. bolgarska kopanitsa, švedski scottish, slovenska pesem, …), ki jih nato udeleženci v izjemno kratkem času pretvorijo, harmonizirajo in ustvarijo kompleksne aranžmaje. Repertoar je vsako leto nov, mnogokrat pa se koncertom pridružijo drugi glasbeni gostje (npr. Jani Kutin, Rok Trkaj, Jani Kovačič, duo Past …). 

Po intenzivnem tednu vzajemnega učenja se Etno Histeria World Orchestra odpravi na turnejo po Sloveniji, Hrvaški in Italiji, kjer na koncertih postreže z okusno mineštro skladb iz celega sveta, začinjenih z avtorskim pristopom vsakega od udeležencev. Nastopi polni komunikacije in improvizacije ustvarjajo vedno nove dinamike, zato je tudi vsak koncert edinstven in nepredvidljiv dogodek, tako za poslušalce kot tudi za orkester. 

Po dvotedenski izkušnji se glasbeniki razidejo ter v večini primerov v manjših konstalacijah nadaljujejo sodelovanja po vsem svetu. Etno Histeria World Orchestra je boter mnogim uspešnim projektom, kot tudi novim glasbenim potem, saj odpira povsem drugačno in novo glasbeno perspektivo, ki je odvisna predvsem od komunikacije in sposobnosti poslušanja. 

TURNEJA ETNO HISTERIA WORLD ORCHESTRA 2023

21. 7. ob 21.00 - Prezid, Hrvaška

22.7. ob 20.00 - Stari Grad, Celje

23.7. ob 21.00 - Prešernov trg, Koper

24. 7. ob 21.00 - Piazza Giuseppe Verdi, Trst

25. 7. ob 21:00 - Kulturni dom, Stari trg pri Ložu

26.7. ob 21:00 - Kino Šiška, Ljubljana

28.7. ob 22:00 - Festival Plavajoči Grad, Grad Snežnik