ANIMACIJA

17. 7. - 30. 7. 2023

Cena 350€

Prijavi se

Spoznali bomo, kako iz več posameznih slik ustvarimo iluzijo gibanja - animacijo. Naučili se bomo, kako iz zaporedja posameznih slik ustvariti premo gibanje, pospešek in pojemek ter kako se ustvari animacija na ritem oziroma glasbo.

Mitja Manček (SI)

Mitja Manček, rojen leta 1987 v Postojni, sem se že pri desetih letih začel ukvarjati z animiranim filmom. Leta 2007 sem s praskanjem na filmski trak ustvaril Smrt, ki je naslednje leto prejela diplomo Srbskega oddelka mednarodnega združenja animatorjev na evropskem festivalu animiranega filma Balkanima. Leta 2007 sem bil sprejet na češko Filmsko šolo Zlín, kjer sem dve leti kasneje diplomiral iz likovne podobe animiranega filma. Od leta 2010 delujem v Sloveniji kot samozaposlen v kulturi.

Leta 2015 sem zgoraj omenjeno tehniko ustvaril Kompozicijo, ki je istega leta prejela Vesno za najboljši eksperimentalni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, posebno omembo za eksperimentalno animacijo na Balkanimi, naslednje leto pa še nagrado za najboljši zvok na Pariškem mednarodnem festivalu animiranega filma ter častno omembo Andreasa Hykadea na festivalu Etiuda& Anima na Poljskem.

Lovorika je že moj jubilejni 20. animirani film, ki je prejel deset nagrad na devetih mednarodnih festivalih oz dogodkih. S tem leta 2021 narejenim filmom sem se vrnil k tehniki animacije - risbi na papirju s katero sem začel animirati pred študijem na Češkem. Poleg že omenjenih tehnik praskanja na filmski trak in klasične risbe na papirju velja še omeniti računalniško 2D animacijo, s katero sem ustvaril večino filmov po končanem študiju, med študijem pa sem se preizkusil tudi v tehniki piksilacije in lutkovne animacije. Leta 2010 sem začel voditi delavnice filmske animacije na osnovnih šolah in filmskih festivalih.

Prijavi se